PAKKELISTE: Fodtøj på caminoen: Fire forskellige forslag

Efterhånden som hele året er blevet højsæson for vandring, har vi udvidet skoparken herhjemme

Fodtøjet er ubetinget dit vigtigste fundament, når du drager på camino eller andre lange vandringer. For os er det ikke enten-eller, men både-og ift. hvilke typer fodtøj, vi vandrer i. Vi har til sammen fire meget forskellige slags fodtøj til lange ture:

Seriøst terrængående vandresandaler

Tevas model Terra Fi 4 i læder går vi begge i hele sommeren.

Fordele: Støddæmpningen er ekstremt god, og selv på stenet, kantet underlag er der ingen problemer. Modellen er afløseren for Teva Obern-sandalen, som har mange, mange år på bagen. Alt det fede fra den klassiker er ført videre her. Til venstre Teva Obern efter fem år og mange tusind kilometer. Til højre Teva Terra Fi 4 efter tre uger.

Ulemper: Vandresandaler kan potentielt justeres forkert og give vabler. Du kan få våde fødder – men til gengæld tørrer de også hurtigt igen. Lyseslukkere vil sige, at du kan slå tæerne i dem, hvis du træder forkert. Du kan typisk ikke bruge indlæg i sandaler – så har du en forkert fodstilling eller nedsunken forfod, kan du få skader som fx hælspore eller achillessenebetændelse.

Vægt: 456 g i størrelse 43.

Sandalsko

Det var ikke min (Maries) plan at investere i lige præcis sandalsko. Meeen…. Da jeg fik denne her Teva Kimtah på, faldt jeg for fornemmelsen af frisk brise INDE i skoen.

Fordele: Meget mere luft end i vandresko. Ift. vandresandaler sidder sandalsko bedre fast på foden: Der er mindre at justere og nul risiko for at få vabler pga. forkert indstilling. Super skånsomme for hælspidsen på grund af den særlige hælkappe, der er lavet af et materiale, der minder om soft shell. Så har du som jeg spidse/sårbare hæle, er modellen et forsøg værd.

Ulemper: Den forholdsvis fleksible sål giver ikke meget ankelstøtte. Så har du ankelskader, der kræver støtte, er en stivere vandresko måske en sikrere løsning. Men med sunde fødder: Så nyd du bare den dejlige wuuuuussshhhh-fornemmelse om tæerne. De duer for mig fra 15 grader og op.

Vægt: 426 gram i størrelse 44,5.

Lette vandresko

Modellen her er Torbens Meindl Balancing.

Fordele: Nettet ovenpå gør skoen let og ok ventileret for en lukket sko at være. Sålen er nummeret stivere end i sandalskoen. Den har egentlige snørebånd, der giver mulighed for at snøre dem klogt.

Ulemper: Mindre vandtæt end fx Blundstones og ingen ankelstøtte.

Vægten er 432 g i str. 43.

Blundstones som vandrestøvler

Fordele: De australske arbejdsstøvler Blundstones former sig som en blød handske om foden. Dem eeelsker vi begge to, og de er vores sikre valg. For læderstøvler at være er de ret vandtætte – især hvis de får læderfedt, som de gerne vil. Blundstones vandrer vi i i op til 20 grader – efter det skifter Marie til sandalsko, og Torben til vandresko. I rigtig meget varme er det de terrængående sandaler for os begge.

Ulemper: Varmen: Der er ingen ventilation i Blundstones. De har dog været med som eneste fodtøj på Camino Primitivo i maj-juni uden udfordringer. Gør du som os og skifter sokker systematisk hver anden time, skulle du være home free.

Vægt: 574 gram i størrelse 43.

Tip til dig, når du vælger vandresko

Det er en sand videnskab at vælge vandresko! Hvordan er det fx lige det hænger sammen at de både skal være stive og stødabsorberende? Her er hvad jeg gik efter med mine første vandresko:

  • En hård sål for at beskytte mine fødder fx på de brostensbelagte romerske veje, der kan være på dele af caminoen.
  • Ret meget mønster i sålen for at blive nogenlunde skridsikker
  • En sål, der kan bøjes nemt ved forfoden, så jeg kan ‘rulle’ fremad over foden.
  • Rigtig meget stødabsorbering ovenpå sålen, fordi jeg har haft en hælspore før og gerne vil skåne hælene.
  • En skostørrelse større end jeg bruger til daglig, både fordi foden hæver ved vandring, og for at få plads til et speciallavet fodindlæg, der hjælper mig til at have en korrekt fodstilling.

Hvilket fodtøj går vi aldrig langt i?

Løbesko: På mystisk vis får jeg vabler af løbesko, der ingen problemer har givet mig ved løb, selv marathon og træning til det! Så de er ude af skoparken til de lange vandreture. Test selv med vægt på ryggen, så du ved, om de duer for dig.

Vandrestøvler: Investerede engang i de her labre Hanwag Bergler. Jeg er bange for, at de kostede omkring 1600 kroner. Sålen er så stiv, at hele momentet rammer akillessenen, når man ruller hen over foden. Resultat: Halvandet års skade. Så vandrestøvler – på trods af hvor smukke, de er, og hvor fint det lyder, duer det ikke for mig.

Indendørssko er god stil!

På caminoens herberger er der reoler ved indgangen til vandrestøvler. Det betyder: Vis hensyn og tag dine udendørs sko af. Det kan være rart at have indendørs sko at skifte til. Jeg rejste først med klipklappere, men de blev for hårde for min fod efter lange vandredage. Nu har jeg i stedet Crocs ballerinaer med. De duer i en snæver vending også i brusebadet, når der er brug for det. Vægten er minimal. Modellen hedder Iconic.

Vi køber selv vores gear

Vi har ikke samarbejder om sponsorerede produkter, og får ikke penge for omtale af produkter eller butikker. Det fodtøj, vi omtaler her, har vi selv købt. Vi handler i de friluftsbutikker, der har det fodtøj, vi er på udkig efter, til den bedste pris, og som tager sig tid til ordentlig vejledning.

0 replies

Skriv en kommentar

Skriv dine spørgsmål og kommentarer.
Vi glæder os til at høre fra dig!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

MERE OM CAMINOEN